Sunpower zonnepanelen: duur, zijn ze het waard?

sunpower zonnepanelen
Sunpower zonnepanelen

SunPower maakt enkele van de beste zonnepanelen die er bestaan. Of op zijn minst enkele van de beste op deze planeet.

Misschien schiet Spectrolab regelmatig betere in de ruimte naar mars of ergens, ik weet het niet. Maar als je iets wilt kopen dat bedoeld is om op een dak te gaan en niet op een ruimtesonde, dan zijn de zonnepanelen van SunPower moeilijk te verslaan.

Merk op dat ik wel een aantal van de beste heb gezegd en niet een aantal van de goedkoopste. Als je niet hebt uitgewerkt dat de woorden goedkoop en het beste normaal gesproken niet samengaan, dan heb ik een echt lage kwaliteit laptop bij elkaar gehouden met superlijm en houten linialen die ik graag aan je zou willen verkopen voor een echt hoge prijs.

SunPower Prijs

Dus laten we nu de olifant in de kamer aanpakken: De prijzen van de zonnepanelen.

SunPower is een van de ongeveer 30 paneelmerken die “Tier 1” worden genoemd.

Tachtig procent van de Tier 1 panelen zijn gemaakt in China en worden allemaal verkocht in Nederland tegen een zeer vergelijkbare prijs per Watt.

Voorbeelden hiervan zijn Trina, Jinko Solar, Risen, Renesola en JA Solar.

Als u een stapje verder wilt gaan in prijs, prestaties en duurzaamheid, kijkt u naar wat ik ‘Premium Tier 1’-merken noem.

Dit zijn onder andere LG zonnepanelen, Q-Cells, REC en Winaico. Deze verkopen over het algemeen zo’n 30% meer dan de reguliere Tier 1 merken.

De SunPower zonnepanelen, die 75-100% meer kosten dan een gewoon Tier 1-paneel, staan helemaal bovenaan de prijslijst.

Maar als je de kwaliteit van Rolls-Royce wilt, moet je ervoor betalen. Waarom zijn mensen bereid zijn om bijna twee keer zoveel te betalen voor SunPower zonnepanelen in vergelijking met een typisch Chinees Tier 1-merk?

Wat is SunPower?

SunPower

SunPower is een Amerikaans bedrijf dat panelen produceert in de Filippijnen. Vermoedelijk omdat ze zagen dat de mensen daar dringend behoefte hadden aan een oppepper voor hun lage lonen.

Het bedrijf werd in 1985 opgericht door Richard Swanson, die voor het eerst onderzoek deed naar zonnecellen omdat hij gefascineerd was door het gebruik ervan in de ruimte.

Het bedrijf gaf 6 miljoen dollar uit aan de ontwikkeling van ruimtezonnecellen. Helaas zonder succes. Ik kon geen enkel voorbeeld vinden van hun zonnecellen die in een baan om de aarde of daarbuiten werden gestraald.

Ik ben bang dat Spectrolab zo’n beetje de ruimtezonnemarkt heeft dichtgestikt.

Maar ik denk dat SunPower de eer verdient om het te proberen.

Persoonlijk, zou ik niet tegen Spectrolab in om het even wat concurreren, aangezien zij duidelijk winnaar van de prijs voor het hebben van de firmanaam zijn die hen het meest waarschijnlijk maakt om te proberen om James Bond te doden te klinken.

Richard Swanson staat ook bekend om de Wet van Swanson, die stelt dat voor elke verdubbeling van het productievermogen de kosten van zonnepanelen met 20% dalen.

En terwijl de prijs van zonnepanelen hun ups en downs hebben gehad, heeft zijn wet het vrij goed gedaan.

Laten we dus allemaal hopen dat er nog een paar Swansons in de zonnepanelen zitten.

SunPower’s garantie is de beste die je kunt krijgen

SunPower zonnepanelen garantie

SunPower verkoopt panelen met 25 jaar garantie. En dat is niet alleen de prestatiegarantie.

Ik kan bij een bedrijf met een internetsite die beweert dat een foto van een model van een architect hun fabriek is, zonnepanelen kopen en ze komen met 25 jaar prestatiegarantie.

Terwijl SunPower wel 25 jaar prestatiegarantie heeft, heb ik het over hun productgarantie.

Dat is belangrijk, want als uw zonnepaneel niet meer werkt, dekt de prestatiegarantie dat niet.

Alleen de productgarantie wel en die van SunPower Nederland is 25 jaar, wat meer dan twee keer zo lang is als de op één na beste garantie die ik ken.

Het uitvalpercentage van SunPower is 27 op 1 miljoen.

Dat betekent dat slechts één paneel op 37.000 defect is en vervangen moet worden. Dus als je een zonnestelsel op het dak hebt van ongeveer 5 kilowatt met 15 panelen, betekent dit dat er ongeveer één kans is op 2.500 dat je een defect paneel hebt. En dat zijn verdomd goede kansen.

Zei ik dat je een paneel moet teruggeven?

Eigenlijk is het absoluut niet nodig om het terug te sturen. Als je een defect paneel hebt, zal SunPower iemand sturen om het te komen vervangen.

Dat is nu een goede service. En vermoedelijk zullen ze het oude paneel weghalen en een autopsie uitvoeren om te bepalen waarom het zo jong stierf. Vervolgens zullen ze stappen ondernemen om te proberen het nooit meer te laten gebeuren.

SunPower zonnepanelen produceren meer Watt

SunPower’s pv panelen zijn uiterst betrouwbaar. Bovendien beweren ze in de loop van hun levensduur meer energie te produceren dan veel andere panelen. Dit bereiken ze op verschillende manieren.

  • Ze hebben een positieve tolerantie, wat betekent dat de panelen altijd minstens evenveel vermogen of meer produceren als hun vermogen als ze nieuw zijn. Nooit een van deze plus- of minpunten.
  • Ze hebben geen draden aan het oppervlak van de cel om het zonlicht tegen te houden.
  • De panelen zijn beter in het omgaan met schaduw dan standaard panelen.
  • Ze werken bij een lagere temperatuur wat hun prestaties verbetert.
  • Zij degraderen langzamer dan andere panelen.

Veelgestelde vragen

Waarom SunPower zonnepanelen?

Dit is top kwaliteit!

Wat is SunPower?

Lees alles over het bedrijf en de zonnepanelen op deze pagina.

Hoe duur zijn SunPower zonnepanelen?

Dat varieert. Bekijk hier het volledige assortiment.